Címlap Jó példák Hollandia

Hollandia - a jó példa

Nézzük, mit ír az Ariadnatravel:

Hollandia a világ egyik legliberálisabb országa, ennek ellenére sem uralkodik a káosz, az emberek tudják, hogy nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, és ezeknek tökéletesen meg is felelnek, virágzó társadalmat varázsolva maguknak és az ideérkező turistáknak. A fapapucs, a szélmalmok, a régi gátak és a gyönyörű rétek remekül megférnek a fejlett világ minden kényelmével rendelkező nagyvárosok nyüzsgésével. A hollandok, különösen Amszterdamban folyamatosan beszélik az angolt. Rendkívül barátságosak és vendégszeretők. A bolti eladótól a buszsofőrig mindenkit egyfajta szívélyes barátságosság és érdeklődés jellemez. Az emberek általában nagyon segítőkészek, szívesen útbaigazítanak, vagy váltanak velünk egy-két barátságos szót.
Hollandia kultikus hírét Amszterdamnak köszönheti. Amszterdam, a rengeteg csatorna (amstel) városa. A coffe shoppok jellegzetes illata már az utcán érezhető, közönsége pedig igen változatos. Amszterdam központja felé egyre kevesebb az autó, még több a kerékpáros. Kellemes kávéházak és boltocskák között a belvárosok lakói szívesen üldögélnek ablakaikban vagy erkélyeiken, és a szűkebb sikátorokban természetes gesztussal hamuznak az alattuk elhaladók fejére.
 Ettől eltekintve egész Hollandia nagyon tiszta. Vidéken minden rikítóan rendezett, de a fővárosban sem kell meglepődni, ha néha elougrik egy-egy lakó, és vadul sikálni kezdi az utcát. Van, aki csupán söpör, de a legtöbben habbal suvickolnak.

KÖZLEKEDÉS
 Az utak és a helyi közlekedés fejlett, emellett egy átfogó bicikliút-hálózat könnyíti a pedálozást ide-oda (hollandul: fietsen). A gyalogosoknak tervezett városközpont autóval nem megközelíthető. A városban 400 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésünkre, hogy felfedezhessük a város legapróbb zugait is.
 Nagyon figyeljünk, ha átmegyünk az úton, nehogy a "fietsenek" áldozatai legyünk, ugyanis a fietsenek arányszáma az itt élő lakossághoz képest 327:1. Kölcsönző boltok sokasága kínálja az egysebességeseket. A kölcsönzés díja kb. 7 USD/nap, letétként útlevél vagy hitelkártya másolat és készpénz szolgál.
Autót vezetni is lehetséges Hollandiában, de parkolni nem lehet sehol. Tehát vagy körkörösen folyamatosan haladunk járművünkkel, vagy pedig elhagyjuk az országot. A szabálytalan parkolást büntetik. Amszterdam tömegközlekedését 17 villamosvonal, 3 föld alatti metróvonal és számos buszvonal látja el. A turisták általában az idő nagy részét a várost átszelő villamosokon töltik el, mert ezek minden fontosabb helyen megállnak. A jegyeket megvehetjük a sofőröknél is, de valamivel olcsóbb, ha a VVV irodákban vagy a GBV metrójegyirodában, a Central Station elott váltjuk meg. A 8 utazásra való bérlet 6,5 EUR.

( Ez a szövegrész a http://www.ariadnetravel.com/magyar/prospektus/pdf/amszterdam.pdf címen található fájl HTML változata.)